9 SAVETA ZA RODITELJE: Kako da dete bolje čita i zavoli čitanje?

kako da dete bolje cita

Čitanje i pisanje su možda i najbitnije veštine u životu svake osobe. Medjutim, kao i svaka veština, i ove u početku deluju teško i nepremostivo. Ako dete nece da cita, ne treba očajavati ili tražiti krivce za to, već racionalno pristupiti problemu. Mnogi roditelji u želji da pomognu detetu ga previše forsiraju i stvaraju otpor ka čitanju. Drugi pak misle da će dete naučiti čitanje u školi i da nema potrebe podsticati čitanje kući. Medjutim, podstrek je neophodan. Zapamtite, deca žele da se igraju.

Kako pomoci detetu da nauci da cita?

Najbolji način da nešto zavole je da im to predstavite kroz igru. Mi smo skupili 9 saveta za roditelje svakog prvaka, ali i sve one koji smatraju ovu temu zanimljivom. Neophodno je da pomognete detetu, pokažete stpljenje i ohrabrite ga, ali i da budete malo kreativni.

Kako da dete bolje čita i zavoli čitanje?

 

1.. Birajte knjige koje su na pravom nivou. Pomozite svom detetu da odabere knjigu koja nije previše teška ili dosadna. Idite sa detetom u dečiju biblioteku i raspitajte se koje knjige najčešće uzimaju deca tog uzrasta. Cilj je pružiti detetu puno uspešnih iskustava sa čitanjem jer će ga to motivisati da čita sve više. Ako u samom startu dete ima poteškoće zbog pogrešno izabrane literature to može stvoriti otpor ka čitanju i dete će odbijati da čita iz straha da neće znati. Najbolje su prihvaćene knjige sa mnogo slika i ilustracija jer pružaju odmor od čitanja, a i vizualizuju ono što je pročitano.

2. Ponavljanje je majka uspeha. Ohrabrite dete da iznova čita omiljene knjige, pesmice, priče ili stripove. Ponovno čitanje poznatog sadržaja pomaže deci da brže i tačnije čitaju i prepoznaju napisanu reč. Sjajan savet kako da dete bolje čita je da zalepite u dečiju sobu poster sa nekim tekstom, nebitno da li je u pitanju pesma, spisak ili neke motivacione rečenice. Dete će svesno i nesvesno čitati svakodnevno isti tekst i tako za vrlo kratko vreme početi da prepoznaje slova, a nakon toga i da povezuje slova u nove rečenice.

3. Udjite dublje u priču. Nije dovoljno da dete samo čita već i da razume pročitano. Postavite mu određena pitanja o onome što je pročitalo, o zapletu u priči, likovima i ilustracijama. Obavezno postavite pitanja koja podstiču Vaše dete da čita između redova, a takođe ga pitajte šta ono misli o svemu tome i da li su likovi postupili kako je ispravno ili ne.

4. Ja čitam tebi, ti čitaš meni. Naizmenično čitajte naglas pred spavanje. Deca uživaju u ovom posebnom vremenu sa roditeljima, a kako privoleti dete da cita bolje nego kada im date primer. Pored toga, sama ideja da dete ovladava novom veštinom svojstvenom za odrasle i da sada ONO VAMA čita je nešto što ih zaista motiviše.

kako da dete zavoli citanje

5. Table sa magnetnim slovima. Reči se sastoje iz slova. Samim tim, da bi se sklopila reč potrebno je poredjati slova u odredjenom nizu i odredjenim redosledom. Magnetna tabla sa slovima podstiče decu da se igraju rečima i samim tim otklanjaju strah i nesigurnost. Igrajte se sa detetom tako što ćete sklopiti reč ili rečenicu na tabli i tražiti od deteta da je pročita. Kada uspe pomešajte slova i stvorite novu reč. Nakon nekog vremena dete će samo početi da sklapa reči od slova, a to će mu umnogome pomoći kada počne sa pisanjem. Tada su savršene školske table za decu po kojima pišete kredom. One prosto zovu decu da pišu po njima, vežbaju ruku i rukopis. A svaka greškica nestane jednim pokretom sundjera! Najbolje su dvostrane table koje imaju i magnet i školsku tablu! Pogledajte kako izgledaju OVDE.

6. Igrajte igre sa rečima. Upoznajte dete sa rimama i igrajte se smišljana rima. Recite detetu neku reč i neka ono razmisli koja se to druga reč rimuje sa njom. Ovo će im umnogome pomoći kada krenu da čitaju pesmice.

7. Budite strpljivi. Čitanje je nova, izuzetno važna veština koju Vaše dete savladava. I početak nije lak, naročito za dete. Zato se naoružajte stpljenjem i setite se da se ni Vi niste naučeni rodili. Kada Vaše dete pokušava da pročita ili izgovori nepoznatu reč, dajte mu vremena za to. Podsetite dete da pažljivo pogleda prvo slovo ili slova te reči. Objasnite mu značenje te reči. Pohvalite ga kada je pravilno pročita. Na kraju dana napravite retrospektivu reči koje smo danas naučili i sami ćete videti da ste našli odgovor na pitanje kako da dete bolje čita.

8. Nežno ispravite svog mladog čitaoca. Kada dete napravi grešku pri čitanju, nežno pokažite slova koja je dete zanemarilo ili pogrešno pročitalo. Zanimljivo je da mnogi početnici pogode reč na osnovu njenog prvog slova. Na roditeljima je da prepoznaju kada dete ovo uradi jer to može biti potencijalan problem u budućnosti. Budite sigurni da je dete zaista pročitalo reč i shvatilo njeno značenje.

9. Pričajte, pričajte, pričajte! Svakodnevno razgovarajte sa detetom o školi i stvarima vezanim za kuću. Ubacite u razgovor neke zanimljive nove reči i predložite detetu da ih napišete zajedno i pročitate. Obavezno objasnite značenje reči.

pomoc pri citanju

Čitanje nije bauk, a ovi saveti kako da dete bolje čita i zavoli čitanje Vam mogu pomoći da pomognete svom malom čitaocu! Samo hrabro!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *